100 TL'ye tarla fırsatını kaçırmayın

Hazine’ye ait 3.4 milyar metrekare tarım arazisi, 100 liradan başlayan yıllık kira bedeliyle, 10 yıl süreyle çiftçilere kiralanıyor. Uygulamaya başvuru için son gün 19 Kasım.

Haberin Eklenme Tarihi: 16.11.2018 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 16.11.2018 08:01:00
ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın işbirliğiyle, 3 milyar 400 milyon metrekare Hazine'ye ait tarım arazisinin çiftçilere kiralanması uygulaması, geçtiğimiz aylarda başlatılmıştı. Söz konusu tarım arazileri çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanacak. 19 Kasım’da sonra erecek Hazine’ye ait tarım arazilerinin kiralanması uygulamasında başvuru için son 4 gün kaldı. 

İSTEYEN SATIN ALABİLECEK 

Söz konusu uygulamadan yaklaşık 218 bin çiftçinin faydalanması bekleniyor. Hazine'ye ait olan ancak vatandaşlarca ecrimisil (işgal tazminatı) ödenerek kullanılan tarım arazileri, çiftçilerin talepleri halinde kullanıcılarına satılacak. Düzenlemeye tabi olan Hazine tarım arazilerinin kiralanabilmesi için ise 31 Aralık 2017’den önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. 

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR? 

Hazine’ye ait tarım arazilerinin kiralanması ya da satın alınması için başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlükleri’ne yapılıyor. Söz konusu uygulamadan halihazırda ecrimisil bedeli ödeyerek, tarım arazilerini kullanan çiftçiler faydalanabilecek. Ayrıca arazileri kiralayan kişi, buraları tarım haricinde başka amaçla kullanamayacak.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Başvuru yapan çiftçiler, kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını 2 taksitle ödeyebilecek. Ödemeyi çiftçi isterse hasat dönemlerinde, isterse de yıl sonunda tek seferde gerçekleştirebilecek. Kira süresi sonunda çiftçiler dilediğinde bu arazileri satın alabilecek. Kiralanan arazinin satın alınması halinde, satın alırken peşin ödeme yapan çiftçilere yüzde 20 indirim uygulanacak.