0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Mayıs 2015 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:28 Mayıs 2015 Perşembe 09:56:00

Havuzlar hastalık saçıyor

Havuzların kalabalık gruplar halinde kullanılması, hijyen ve denetim şartlarının yetersizliği gibi nedenler mantardan diş minesinin aşınmasına kadar pek çok hastalığa neden oluyor.

Her yıl yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte havuz ve deniz kullanımı da artıyor. Özellikle son yıllarda tatil yapmaya fırsat bulamayanlar soluğu en yakın havuzlarda alıyor.  Yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi havuzların dikkat edilmediğinde bir çok hastalığa neden olabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko “Klor ve benzeri dezenfektanlar ile dezenfekte edilmiş havuz suyunda eğer yeterince dezenfeksiyon sağlanamamışsa veya suyun değişimi ve filtrelendirilmesi yetersizse bir çok enfeksiyona sebep olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılan deride oluşan mantar enfeksiyonlarıdır. Tüm vücut derisinde oluşabilen bu enfeksiyonlar en sık ayaklarda görülür. 

İSHAL VE GÖZLERDE KIZARIKLIK

Kulağa su kaçması sonrası ‘yüzücü kulağı’ diye isimlendirilen kulak enfeksiyonları da ortaya çıkabilen bir başka sorundur. Ağrılı bir durumdur ve kulakta akıntı oluşabilir.” Dezenfeksiyonun yetersiz olduğu havuz sularından ishale neden olan mikroplar, hepatit A virüsü ve parazitlerin de bulaşabileceğini belirten Dr. Hakko özellikle kadınlarda vajinal akıntıya neden olan mantar ve bakteriyel enfeksiyonların yanında, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı da görülebileceğine dikkat çekti. 

KLOR, ASTIM VE ALERJİYİ TETİKLER

Dr. Elif Hakko “Enfeksiyonlar dışında havuz suyu özellikle de klor; alerjik ve astımlı kişilerde deri ve solunum alerjilerine neden olabilir. Deride egzamalar görülebilir. Uzun süre havuz suyuna maruz kalan kişilerin dişlerinde aşınma ve renk değişiklikleri görülebilir. Temizliğinden ve denetiminden emin olunmayan havuzlara girilmemesini, alerjik bünyeye sahip kişilerin özel dikkat göstermesini, havuza girmeden ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınması ve iyice kurulanarak nemli kalınmamasını öneriyoruz” dedi. 

Yüzme gözlüğü takılması şart

Havuzlardan bulaşabilecek hastalıklar arasında, idrar yolu, kulak, göz, mide-barsak, cilt enfeksiyonlarıyla birlikte Hepatit A ve solunum yolu hastalıklarını sayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu anne-babaların hassas yapıda olan çocukları olası hastalıklara karşı korumaları gerektiğine işaret etti. Islak mayo ile kalmanın ve havuz suyuyla sürekli temas halinde olmanın özellikle kız çocuklarının idrar yollarında ödem ve enfeksiyona neden olabileceğini belirten Dr. Sokullu, hijyen koşulları yetersiz havuzlardan yutulan sudan Hepatit A virüsünün kapılabileceğini söyledi. 

YAPAY GÖZYAŞI KULLANILABİLİR

Dr. Sokullu önlem olarak yaz mevsimi başında ebeveynlerin çocuklara Hepatit A aşısı yaptırabileceğini belirtereK,  “Havuzdan kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına bağlı kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, çınlama ve işitmede azalma görülebilir ve bazen ağrı yüzünden çocuk su bile içmek istemeyebilir. Göz enfeksiyonlarından korunmak için çocukların yüzerken koruyucu yüzme gözlüğü kullanması önlem olabilir. Çocuğun gözündeki klora bağlı kızarıklık yapay gözyaşı damlası kullanarak azaltabilir" diye de ekledi. 

Havuz suyunun pH değeri dişlere zararlı 

Uzmanlar, havuzlar için ideal pH değerinin 7,2 ile 7,6 arası olup, havuz suyu ph değerinin düzenli kontrol edilmemesi halinde diş problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, “Havuz suyu pH’ nın ideal değerlerin altında olduğu havuzlarda uzun süre antrenman yapan yüzücülerin dişlerinde erozyon (diş minesinin aşınması) görülebilirken, ideal değerin üstünde pH’ya sahip olan havuzlarda sporcuların dişlerinde sarı-kahverengi renklenmeler ortaya çıkabilmektedir. Bu renklenmeler diş hekimleri tarafından kolaylıkla diş yüzeyinden uzaklaştırılabileceği gibi genç yüzücülerin ve ailelerinin bu konuda bilgi sahibi olmaları da oldukça önemlidir” dedi. 

Nelere dikkat edilmeli? 

•Havuz suyunun düzenli olarak klorlandığı ya da ozonla temizlendiği, devamlı filtreleme sistemleri olan havuzlar tercih edilmeli. 
•Havuz suyunu yutmamaya dikkat etmeli. 
•Havuzda gözlük kullanılmalı. 
• Çocuklar özellikle tuvalet eğitimi öncesi havuzlara sokulmamalı. 
•Havuzdan sonra mutlaka duş alınarak cilt temizlenmeli, dış kulak yolu kurulanmalı ve güneşe maruz kalmış bölgelere nemlendirici kremler uygulanmalı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX