0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Temmuz 2015 Cuma 17:34:00 - Güncelleme:31 Temmuz 2015 Cuma 17:35:00

İzmir Belediyesi'nden tepki çeken önlem

İzmir’de, bir belediye otobüsünün terör saldırısı ile kundaklanmasının ardından şehrin kenar mahallelerine otobüslerin gitmediği iddia edildi.

Geçen gün bir otobüse "Emniyet önlemleri gerekçesiyle 671 Hat çalışan araçlarımız Limontepe'ye girmeyecektir" yazısı asılırken, yetkililer duyurunun bir saatliğine asıldığını, hiçbir bölge için hat kesintisi veya güzergah değişikliği olmadığını söyledi. 

İzmir'in Narlıdere ilçesinde bir belediye otobüsünün terör saldırısı ile kundaklanmasının ardından 671 No'lu Tınaztepe-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi otobüsüne "Emniyet önlemleri gerekçesiyle 671 Hat çalışan araçlarımız Limontepe'ye girmeyecektir. Uzundere güzergahından devam edecektir. Yolcularımıza duyurulur" yazısı asıldı. Karabağlar-Cennetçeşme, Limontepe, Bayraklı-Yamanlar, Buca Çamlıkule, Çiğli Güzeltepe, Menemen Asarlık, Narlıdere 2. İnönü gibi kenar mahallelere akşam saatlerinde otobüslerin gitmediği iddia edildi.

"AKŞAM SAATLERİNDE ŞEFLER KARAR VERİYOR"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin otobüs işletmesi olan ESHOT şikayet hattındaki bir görevli, bu durumun terör olayları nedeniyle oluştuğunu belirtirken, kararın şefler tarafından verildiğini ve evine gidecek yolcuların akşam saatlerinde şikayet hattını arayarak gideceği bölgeye otobüsün olup olmadığını öğrenebileceğini söyledi. ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu duyurunun sadece bir saatliğine asılmış bir duyuru olduğunu ifade etti. Yetkililer, hiçbir bölge için hat kesintisi veya güzergah değişikliği olmadığı, halka hizmet esasıyla ulaşım hizmetlerinin kesintisiz olarak devam ettiği bilgisini verdi.

"KÜRT VATANDAŞLARIN YOĞUN YAŞADIĞI BÖLGELER"

Öte yandan konuyla ilgili Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi kararın alınmasında ve uygulamasında sorumluluğu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında "toplu ulaşım hakkının ortadan kaldırılması, seyahat özgürlüğünün ortadan kaldırılması, Anayasal eşitliğin ortadan kaldırılması ve ayrımcılık yapmak, görevi kötüye kullanma" ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Verilen dilekçede, "Narlıdere'nin 2. İnönü Mahallesinde kimliği belirsiz kişilerin otobüs yakma eylemi gerekçe gösterilerek 26 Temmuz tarihinden itibaren İzmir'in bazı bölgelerine akşam saatlerinde otobüs göndermeme kararı alınmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü, Narlıdere 2. İnönü'de, gerçekleşen otobüs yakma eylemini gerekçe göstererek Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelere akşam saatlerinde otobüs göndermeme kararı almıştır. Uygulamanın ne kadar süreceği konusunda ise vatandaşlara herhangi bir bilgi verilmemiştir. Tarafımızca da ESHOT Genel Müdürlüğü bilgi alabilmek için iki defa aranmış, size döneceğiz deyip bilgi verilmemiştir. ESHOT şikayet hattından alınan bilgiye göre bu bölgeler arasında; Karabağlar Cennetçeşme ve Limontepe, Bayraklı Yamanlar, Buca Çamlıkule, Çiğli Güzeltepe, Menemen Asarlık, Narlıdere 2. İnönü gibi Kürt halkının yoğun yaşadığı mahaller bulunuyor. Karar uyarınca akşam saat 20.00'den sonra ya da son seferlere doğru otobüsler bu mahallelere uğramadan güzergah değiştirerek son duraklarına varmaları uygulamasına geçilmiştir. Güzergah değişikliğinin olduğu 671 No'lu Tınaztepe-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi otobüsüne asılan duyuruda "Emniyet önlemleri gerekçesiyle 671 HAT çalışan araçlarımız Limontepe'ye girmeyecektir. Uzundere güzergahından devam edecektir" denilmektedir. Konuyla ilgili ESHOT'un sitesinde de herhangi bir duyuru yapılmamıştır" denildi.

AMERİKAN BELEDİYE BENZETMESİ

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü yukarıdaki fiili uygulamasıyla, İzmir ilinin bir kısmında yaşayan insanları etnik kimlikleri gerekçesiyle cezalandırmaktadır. Bir mahallede yaşanan olayı herkese yayarak, orta çağ kısas hukukuna dayalı bir cezalandırma yoluna gidilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT genel müdürlüğü bu tutumuyla anayasada herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir düzenlemesini ortadan kaldırmıştır. Kürt kimlikleri yüzünden bir bölgede yaşayan insanlara ayrımcılık uygulamıştır" diye devam eden dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Bu uygulaması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü, Amerikan belediyelerinin siyahilere insanlara otobüslerde uyguladığı prosedürü bir adım ilerleterek, yukarıdaki semtlerdeki yurttaşların ulaşım haklarını ve seyahat özgürlüklerini kullanma hakkını üzerine almıştır. İzmir'de sadece bir mahallede karara gerekçe mahiyetinde otobüs yakma olayı gerçekleşmesine ve olaydan sonra mahallede herhangi başka bir olay yaşanmadığı halde bu mahalleyle beraber 10'a yakın mahalle için bu türden bir karar alınmış olması kararın amacının güvenlik olmadığını göstermektedir. Bu bakımdan seferlerin iptal edildiği mahallelerin demografik yapısı incelendiğinde tamamının Kürt nüfusun yoğun olduğu mahalleler olduğu görülmektedir. İlgili kamu görevlilerinin anayasal bir suç olan ayrımcılık suçunu işlediği, bunun da kamu görevini kötüye kullanmak yoluyla olduğu açıktır. Bu uygulamasını sitesinden yurttaşlara duyurmayan, uygulama süresi belirtilmeyen ve yukarıda belirttiğimiz sebepler-kanuni dayanaklar uyarınca belediyenin bu uygulamasının suç olduğu açıktır." 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX