0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Temmuz 2015 Salı 10:25:00 - Güncelleme:07 Temmuz 2015 Salı 10:26:00

Başbakan'la konuşmak suç oldu

aHaber'e verilen yayın durdurma cezaları 40'a ulaştı. Özgür yayıncılığa ceza yağdıran YSK ve RTÜK'e göre, Başbakan ile gündemi değerlendirmek bile suç

a Haber'e, Türk televizyon tarihinin en büyük yayın durdurma cezası verildi. Türkiye'nin en genç haber kanalı aHaber, seçim dönemindeki yayınları sebebiyle yine yayın cezalarıyla karşılaştı. Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun raporu ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı doğrultusunda aHaber'e 24 yayın durdurma cezası verildi. Kanala verilen toplam yayın cezası 40'a ulaştı. Ceza verilen yayınlar arasında Başbakan'la yapılan röportaj da var... Genel seçim döneminde halkın haber alma özgürlüğünü sağlamak amacıyla yayınlarını kesintisiz sürdüren aHaber'e YSK'dan yayın durdurma cezası verildi. Siyasi partilerin mitingleriyle ilgili hiçbir yorum ve eleştiri olmaksızın yapılan canlı yayınlarla, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuk olduğu program nedeniyle ceza verildi. 29 Mayıs -7 Haziran 2015 tarihleri arasında yapılan yayınlar nedeniyle verilen cezalar, yayınların yapıldığı saatlerde belgesel gösterilerek uygulanacak. 

YORUMSUZ YAYIN DA SUÇ 
Adeta ekran karartma ve sansür olarak algılanan cezalar şöyle: Yüksek Seçim Kurulu; Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gündem Özel, canlı yayın ve Yaz Boz programlarının ayrı ayrı uyarılmasına, özel röportaj yayınının 3 kez durdurulmasına, Birlikte Bakalım ve Ajans Bugün programlarının ayrı ayrı bir kez, haber bülteni yayınının 5 kez, Kadraj ve %100 Siyaset programlarının ayrı ayrı 2'şer kez durdurulmasına, canlı miting yayınları isimli programın ise 7 kez durdurulmasına karar verdi. 

HER SEÇİMDE CEZA YAĞIYOR 
Geçen yıl 10 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasındaki yayınları nedeniyle de aHaber'e 45 ayrı ceza verilmişti. YSK tarafından 13 Haziran 2015'te alınan karar RTÜK'e tebliğ edildikten sonra 48 saat içinde uygulamaya geçirilecek. Her fırsatta aHaber'e yönelik sansüre dönüşen bir anlayışla ceza kesilmesine siyaset ve medya dünyasından da büyük tepki geldi. 

KARARA TEPKİLER
Şamil Tayyar: RTÜK, Paralel bir işgal altında. Sansür kurulu gibi işliyor.

Avni Özgürel: Başbakan ile söyleşi başka kanalda olunca ceza olmuyor. aHaber'de olunca ceza oluyor. Böyle yasakçı bir zihniyetle yayıncılık yönetilemez. 
 
Mehmet Akarca: Cezalar aHaber'e bir sansür mü, yoksa başarısını gölgeleme hareketi mi belli değil. 
 
Okan Müderrisoğlu: Sansüre dönüşen bu cezalar medeni toplumlara yakışmıyor. Yasa değişmeli.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX