0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Temmuz 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:16 Temmuz 2019 Salı 08:00:00

Görme engellilere umut ışığı

ABD’li bilim insanları tarafından geliştirilen implant sayesinde, kameradan alınan video görüntüler beyne iletilerek, 6 görme engellinin görme yetisini kısmen kazanmaları sağlandı. 

GÖRME MERKEZİNE YERLEŞTİRİLDİ

Çığır açan çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Teksas Baylor Medical College ve Kaliforniya Üniversitesi'nden uzmanların oluşturduğu Amerikalı bir ekip tarafından yapıldı. Geliştirilen beyin implantı sayesinde, görme merkezine (görsel korteks) yerleştirilen elektrotlar, görüntüleri gözlüğün üzerindeki video kameradan alıp beyne ileterek görme engellilerin belirli bir seviyede görmesini sağladı. 

Teknoloji, sonradan görme yetisini kaybedenler üzerinde çalışıyor. 

IŞIK NOKTALARINDAN OLUŞUYOR

Teknoloji, duyu bilgilerini beyne taşıyan optik sinire ve gözlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Çalışmanın lideri, beyin ve sinir cerrahı Daniel Yoshor, “Çok heyecan verici bir süreç. Görme engellilere görme yetilerini yeniden kazandırabileceğiz” dedi. Katılımcı Paul Phillip, “Şimdilik birkaç ışık noktasından ibaret olsa da, bir şeyler görebilmek harika hissettiriyor. Kaldırımla çimenin buluştuğu noktayı ve beyaz kanepemin nerede olduğunu söyleyebiliyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX