0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Haziran 2016 Pazar 00:00:00 - Güncelleme:19 Haziran 2016 Pazar 10:30:00

Kaderi İngiltere belirleyecek

Avrupa Birliği'nin üçüncü büyük ekonomisi İngiltere'nin 23 Haziran’da yapacağı referandum, Avrupa'da büyük bir belirsizlik yaratmış durumda. İngilizler’in hangi yönde karar vereceğine ilişkin yorumlar farklı olsa da tartışmaların temelinde ekonomik kaygılar var. 

İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AP) ayrılmayı istemesinde bütçe sorunu ve göçmen sorunu gibi hem ekonomik hem de siyasi boyutlu nedenler bulunuyor. Ülkenin Birlik’ten ayrılması ise birtakım sorunlara çözüm getirebilecek olmasına karşın hem ülke hem de Birlik için yeni sorunlar ortaya çıkaracakmış gibi görünüyor.  

AB'DE DOMİNO ETKİSİ 

İngiltere’nin, AP'den ayrılmayı tartışıyor olması Avrupalı siyasetçileri korkutuyor. Zira AP’den çıkmayı tartışmanın, diğer ülkeler üzerinde de domino etkisi yapmasından endişe ediliyor. İngilizler, halk oylaması sonucunda birlik içinde kalmaya karar verse dahi Avrupa'da ayrılık rüzgarlarının devam edeceğine inanılıyor. Çünkü İngilizler'in ayrılmaya karar vermişken tavizler koparttıktan sonra birlikte kalmaya karar verdiğine inanılacak. Bu durum diğer ülkelerin benzer yollar denemesine neden olabilir. 

İNGİLTERE’YE AĞIR FATURA 

IMF İngiltere'nin AB'den çıkmasının yatırımları, tüketici güvenini ve ticari ilişkileri etkileyecek uzun bir belirsizliğe yol açarak, büyümeyi ve istikrarı kötüleştirebileceğini bildirdi. Avrupa Politika Merkezinin (EPC) Başkanı Fabian Zuleeg ise ayrılma sonucu çıkarsa İngiltere'nin AB'yle yeniden pazarlık etmesinin mümkün olmayacağını iddia etti. Zulleeg, “2 yıllık bir pazarlık süreci olacak. Bu süreç, bilhassa yatırımlar konusunda bir maliyet getirecek. İngiltere'yle AB arasında yeniden yapılacak pazarlık sürecinin Avrupa'ya da ekonomik zararı olacak” diye konuştu. 

ALMAN VE FRANSIZLARI VURACAK 

Yüksek teknolojili makineler ve otomobiller gibi dönemsel malların ihracatı konusunda uzmanlaşan Almanya, AB'de Brexit'ten en çok etkilenecek ülkelerin en başında geliyor. Alman ve Fransız iş dünyasında ve ekonomi çevrelerinde, potansiyel bir Brexit çalkantısının, iki ülkenin kısa vadeli yatırım ve ihracatı, orta ve uzun vadede büyüme dinamiklerinin olumsuz etkileneceği belirtiliyor. 

Anketler ne diyor? 

İngiltere’nin kaderini değiştirecek Brexit referandumuna kısa bir zaman kala anketlerde durumlar değişiyor. Ipsos Mori adlı şirketin ülkede 11 ile 14 Haziran arasında 257 yetişkin ile yaptığı ankete göre İngilizlerin yüzde 53’ü AB’den çıkmak, yüzde 47’si ise Birlik’te kalmak için oy verecek. 

Türkiye'nin kaybı olmayacak

Uzmanlar İngiltere'nin AB'den ayrılma sonucunun kısa vadede Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini ancak orta ve uzun vadede Türkiye için avantajları olabileceği görüşünde. 

İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması durumunda Ekonomik Bölge’den ayrılmayacağı ve buna yönelik bir ortaklık modeli oluşturulması yüksek ihtimal olarak görünüyor. Böyle bir durum ise ülke Birlik’ten ayrılsa bile dış ticaret koşullarını değiştirmeyeceği için Türkiye’yi etkilemeyecektir. Oluşacak bu yeni model Türkiye için de bir alternatif oluşturabilir. Böylece Türkiye için tam üyelik dışında başka bir yöntemle AB’ye dâhil olma yolu açılabilir. 

Brexit nedir? 

İngiltere, 23 Haziran'da gerçekleştireceği referandumla AB'de kalıp kalmamayı oylayacak. Referandumun sonuçlarının İngiltere kadar AB'nin geleceğini de hem ekonomik hem de siyasi açıdan etkileyecek. Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını ifade ediyor. Brexit, “Britain” (Britanya) ve “exit” (çıkış) sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX