0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Mart 2015 Cuma 10:00:00 - Güncelleme:27 Mart 2015 Cuma 10:05:00

Ankara'dan operasyona tam destek

Suudi Arabistan öncülüğünde 10 Arap ülkesi, Yemen’de Husi ilerleyişini durdurmak için operasyon başlattı. Cumhurbaşkanı Hadi'yi destekleyen ‘Kararlılık Fırtınası’na Türkiye tam destek verdi.

Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon, Husi Ensarullah Hareketi'ne ve Devrik lider Ali Abdullah Salih’e bağlı askeri üslere başlattığı ‘’Kararlılık Fırtınası’’ operasyonuyla Yemen’e girdi. Harekata Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt ve Fas ile Mısır ve Pakistan da destek veriyor. İsabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 40'ın üzerinde yaralı olduğu bildirildi. Suudi Arabistan operasyona 150 bin asker ile 150 savaş uçağıyla katılıyor. Ürdün, Fas, Mısır, Pakistan ve Sudan da kara operasyonlarına hazır olduklarını  açıkladı. 

Erdoğan'dan sert çıkış: İran ve teröristler çekilmeli 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yemen’de yaşanan gelişmeler hakkında France 24 kanalının sorularına cevap verdi. Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, ‘İran ve terörist gruplar Yemen’den çekilmeli’ dedi. Erdoğan ayrıca, Yemen’de harekata lojistik destek verilebileceğini açıklayarak Irak’ta İran’ın rolü için “İran Musul’da DAEŞ’in yerini almamalı” dedi.  

Önce bilgi sonra harekat

Türkiye, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’nin isteği üzerine Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Husilere karşı başlattığı askeri harekatı desteklediğini duyurdu. Suudi Arabistan, harekatını başlatmadan önce Türkiye’ye bilgi verdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’a da isim belirtmeden, Husileri desteklemekten vazgeçme çağrısı yapıldı. 

ÇATIŞMALAR ADEN SINIRINDA 

Sana’da Deylemi üssü, İhtiyat  Komutanlığı ve Reyme Humeyd üslerindeki hava savunma sistemlerinin, uçaksavar bataryalarının ve 4 savaş  jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. Aden’deki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin bölgeyi terk ettiği öne sürüldü. Aden’de, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi Ensarullah Hareketi yanlısı olduğu belirtilen 39. Zırhlı Tugay’a bağlı birliğin, Hadi yanlısı Halk Komiteleri’yle girilen çatışmaların ardından Uluslararası Aden Havalimanı’nı ele geçirdi. Ancak Hadi yanlısı Halk Komiteleri karşı saldırıyla kontrolü yeniden ele aldı.

Mısır 4 savaş gemisi yolladı 

Suudi Arabistan’ın desteklediği Mısır’daki Sisi yönetimi, Yemen operasyonuna destek vermek amacıyla dört savaş gemisini Aden Körfezi’ne yolluyor. Süveyş Kanalı’ndan yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek Aden Körfezi’ne doğru yola çıktığını belirtti.  

İran ve Rusya tehdit etti

İran Dışişleri Bakanlığı, Yemen’e yapılan askeri hava operasyonunu kınayarak, saldırının derhal durdurulmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da operasyonla ilgili olarak ülkedeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını açıkladı. 

Obama'dan jet talimat

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’yi El Kaide’yle mücadelede önemli bir müttefik olarak gören ABD de operasyona lojistik yardım ve istihbarat desteği yaptığını duyurdu. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da “Kararlılık Fırtınası”na destek verirken Fransa "Bölgedeki ortaklarımızla dayanışma içindeyiz” mesajı gönderdi. 

Karadan da vuracaklar 

Büyükelçi El Cubeyir, kara operasyonun da sinyalini verdi. Cubeyir ilerleyen dakikalarda Suudi Arabistan ordusunun başka varlıklarının da harekete geçebileceğini belirterek kara harikatının da masada olduğunu ifade etti. Olası bir hadekata ABD'nin de destek vereceği iddialar arasında. 

Operasyon nasıl başladı?

Yemen’de Arap Uyanışı etkisiyle 2011’de dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e karşı halk ayaklandı. 1 sonra Salih, yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bıraktı. 2014 Eylül'de Husiler ağır silahlarla Sana’ya girerek kenti ele geçirdi. Darbe olarak nitelendirilen bu müdahale bir ilerleyişe dönüşünce, Hadi Aden’e geçti. Önce Taiz’e giren Husiler sonra Dali ve Lahic'i ele geçirdi. 
Lahic’de ABD’nin boşalttığı el-Aned üssündeki askeri mühimmat ve silahlar milislerin eline geçince savaş kaçınılmaz oldu. 

Kilit neden 'Hüzün Kapısı'

Suudi Arabistan ile İran’ın esas kavgasının sebebi Babu’l Mendeb (Hüzün Kapısı) boğazı. İran’ın boğaz üzerindeki emelleri Husi ilerleyişiyle sonuçlanmak üzereyken gelen müdahale, boğazı tekrar gündeme taşıdı. Kızıldeniz’i Aden'e bağlayan boğazdan dünya genelinde "gemi ile taşınan’’ petrolün yüzde 8’i geçiyor.   

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX